Waarom is een goede bestuiving nodig?

Voor het grootste deel van onze Belgische fruitsoorten, zoals appels, peren, kersen en aardbeien is bestuiving van essentieel belang. Veel van deze fruitsoorten zijn immers van nature zelf-incompatibel, wat betekent dat deze planten zichzelf niet kunnen bevruchten en dus enkel na kruisbestuiving zaden en vruchten kunnen vormen. Wanneer er te weinig bestuivende insecten in de boomgaard aanwezig zijn, zal de vruchtzetting en bijgevolg de uiteindelijke fruitproductie dalen. Op globaal vlak is zo'n 75% van de belangrijkste gewassen die verbouwd worden voor consumptie in min of meerdere mate afhankelijk van bestuivende insecten.


Waarom honingbijen inzetten als bestuivers?

Slechts weinig planten kunnen zichzelf bestuiven, het merendeel is afhankelijk van dieren, insecten, wind of water om zich voort te planten. Naast vele andere wilde bestuivers is de Apis Mellifera de meest bekende.

  • Een bijenvolk bestaat uit 20.000 tot 50.000 werksters en zijn experts in het bestuiven van teelten.

  • Honingbijen zijn bloemvast en kunnen grote aantallen bloemen bestuiven in korte tijd.

  • Honingbijen vliegen ook bij lage temperaturen zolang de bloemen bevruchting toelaten.

  • Ze zijn bijna jaarrond inzetbaar maart-november.

Hoeveel bijenkasten heb ik nodig voor mijn gewas?

Onderstaande tabellen zijn slechts een indicatie van de bijenvolken die nodig zijn per hectare in volle grond. Het klimaat, de grondsoort, de vochtvoorziening en het soort gewas hebben allemaal invloed in hoeveel bijenvolken nu werkelijk nodig zijn. Kennis van bijen en bijenteelt is belangrijk voor een geslaagde oogst, vraag dus zeker advies indien jouw gewas niet in de lijst staat. 

Fruitteeltgewassen

Bij buitenteelten op fruit mogen bijenvolken niet te vroeg geplaatst worden, anders kunnen bijen invliegen op een ander wel al bloeiend gewas en blijven ze verder vliegen tot dit gewas uitgebloeid is. Plaats de de bijenkasten daarom pas als 10% van het gewas waarvoor de bijen bestemd zijn al in bloei staat.

Kleinfruit

Voor een goede bestuiving van rode, witte, zwarte en kruisbessen zijn minstens 5 sterken volken nodig, gewenst 6-8 volken per hectare. De bloei van de kruisbes levert voor de bijen zowel veel nectar als stuifmeel op. Wegens de vroege bloei zijn er voor die gewassen meer bijenvolken per hectare nodig, het aantal goede vliegdagen is tijdens die periode in ons klimaat over het algemeen beperkt.

 

De hoofdbloei van blauwe bessen valt in de loop van de maand mei tot in juni. Minstens 5 volken per hectare gewenst. Blauwe bessen leveren de bijen zowel veel nectar als stuifmeel op.

 

Voor de bestuiving van frambozen, bramen en loganbessen zijn 4-6 sterke volken per hectare voldoende. Frambozen, bramen en loganbessen zijn voor bijen goede gewassen.

 

Bij aardbeien is het tijdstip van de bloei afhankelijk van het ras en/of van de teeltmethode. Veel aardbeien komen in de loop van mei in bloei. Bij de doordragende rassen die vanaf het voorjaar tot laat in de herfst bloeien, zijn eveneens bijen nodig voor goede bestuiving. Daarvoor volstaan 2-4 volken per hectare in volle grond. Voor de bijen is het rendement voor dit gewas gering.

Akkerbouwgewassen

Bij augurken en courgetten zijn 2-3 volken per hectare in volle grond voldoende.. Bij augurken is het belangrijk dat de bloem na opening dezelfde dag bestoven wordt door bijen.

Voor zaadteelten zoals wortelen en broccoli kan je gemakkelijk 10 volken per hectare kwijt zeker als het hybride zaadteelt betreft.

Gewassen zoals koolzaad, karwij, blauw maanzaad, veldbonen, etc zijn allemaal gewassen waarvan de productie door bijenbezoek wordt bevorderd. Daarvoor zijn 4 volken per hectare ruim voldoende, als het hybride gewassen zijn kan het aantal volken oplopen tot 10. Bij gewassen waar veel nectar te halen valt kan men in vele gevallen ook monoflorale honing oogsten.

Op grotere oppervlakten kunnen bijen oriëntatieprblemen krijgen, zorg als imker dus zeker voor een duidelijk hulpmiddel om de bijen een handje te helpen.

Bron: Bloeiend leven L.G.M Hensels


Voor meer vragen omtrent de bestuiving van gewassen gelieve contact op te nemen met ons via het formulier of via de social media buttons onderaan de pagina.