Onze honingsoorten

Al onze honing is afkomstig van eigen bijen uit het regionale landschap Houtland&Polders. Variërend van bloemenhoning van de kust tot boshoning uit het Brugse ommeland. Het aanbod varieert van jaar tot jaar afhankelijk van de weersomstandigheden.


Onze honingexpertise

Honing wordt jammer genoeg nog te vaak vergeleken met een gezonder alternatief voor suiker. Wat velen niet weten is dat honing een veel complexer product is bestaande uit onder andere suikers, mineralen, aminozuren,. vetten, eiwitten en pollen. Wanneer nectar geoogst wordt op de bloem verwerken de bijen de verzamelde substantie met enzymen. Sommige van deze stoffen zijn afkomstig van de bijen zelf, anderen komen uit planten of komen voort uit de honingrijping.

Zowel de botanische bron, de geografische afkomst als andere factoren zoals het weer en seizoen spelen allemaal een rol bij de samenstelling van de honing. 

De natuurlijke vijanden van honing zijn tijd, temperatuur, vocht en zonlicht maar zet gerust ook de imker in dit rijtje. Veel van deze factoren houden rechtstreeks verband tussen de kwaliteit van de honing en de manier waarop de imker zijn bijenkolonies beheert Onzorgvuldige praktijken kunnen leiden tot onaangename geuren en smaken die honingexperts als gebreken beschouwen. Veel van deze gebreken kunnen niet worden opgespoord door middel van laboratoriumtests en om deze reden zijn de vaardigheden van een getrainde honingproever noodzakelijk. Het is dan ook belanrijk dat het gehele proces van oogsten tot het inpotten op een kwaliteitsvolle manier gebeurt.


Voor meer vragen omtrent honing gelieve contact op te nemen met ons via het formulier of via de social media buttons onderaan de pagina.