De opmars van de Aziatische hoornaar in Oostende/Bredene

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 15:30

Wie een ecologische tuin heeft zal ze misschien al zien passeren hebben, nippend aan de bloemen van de cotoneaster of de klimop. Groter dan een wesp, zwart met een donker gele band en gele sokjes aan de poten. De Aziatische hoornaar heeft zich in een korte tijd goed weten in te burgeren in Vlaanderen, en bij deze ook aan de middenkust.

 

Het eerste nest in Vlaanderen werd gevonden in 2017 in Poperinge. In Oostende werd het eerste nest verwijderd in 2020. Maar sinds vorig jaar (2022) begon er aan snel tempo nesten bij te komen, tegen eind oktober werden zo een 7-tal nesten verwijderd over het grondgebied Oostende/Bredene. Dit jaar hebben we doormiddel van spring trapping alleen al meer dan 10 koninginnen kunnen vangen (waarvan meer of de helft in de Vuurtorenwijk). Nog eens een vijftal embryonale nesten werden verwijderd door vrijwilligers. Alles samen geteld hebben we dit jaar al dubbel zoveel nesten kunnen voorkomen in vergelijking met vorig jaar, en we zijn pas begonnen!

Hoe moet het nu verder?

Er is een kleine groep vrijwilligers actief in onze regio (Oostende, Bredene, De Haan, Oudenburg, Jabbeke, Gistel) grotendeels bestaande uit imkers, die de Aziatische hoornaar een halt willen toeroepen. Dit doormiddel van opsporingstechnieken zoals de wiekpotmethode, de verhuismethode, springtrapping in het voorjaar en het informeren via verschillende kanalen.

Dit is tot nu al een groot succes, nesten worden snel gevonden, inwoners melden meestal direct, waardoor we vlug kunnen ingrijpen. Maar het grootste probleem is later op het jaar als de nesten verhuizen naar een hoger gelegen plaats. Dit noemen we secundaire nesten en kunnen enkel verwijderd worden door een professioneel verdelger. Vorig jaar kwam de overheid hierin tussen, dit jaar vallen nesten in natuurgebied onder Natuur en Bos. Voor de stedelijke omgeving is er momenteel geen duidelijkheid qua budget. Sommige brandweerzones verdelgen gratis, anderen komen niet tussenbeide. Deze onduidelijkheid zorgt ervoor, dat zelfs bij het vinden van een nest, we zelfs niet zeker zijn of het wel verwijderd kan worden op tijd. Met de snelle toename van het aantal nesten is het dus dringend tijd dat gemeentes en steden hier zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, indien men komende jaren deze exoot onder controle willen houden.

Waarom moeten we de Aziatische hoornaar bestrijden?

Net als vele exoten, is de Aziatische hoornaar een bedreiging voor de biodiversiteit. Imkers lijden op zich het meeste schade omdat in stedelijke gebieden het dieet uit 66% honingbijen bestaat. In bosrijke regio’s daalt het aandeel honingbijen, en bestaat hun menu grotendeels uit hommels en solitaire bijen 33%, wespen 28% en het overige zijn kleinere insecten zoals mieren vlinders en andere bestuivers. Het zijn dus niet enkel de honingbijen die schade ondervinden (wat vaak wordt gezegd) maar ook veel andere nuttige bestuivers en insecten krijgen te maken met deze veelvraat.

Naast onze bestuivers, word ook de fruitteelt geviseerd. Appels, frambozen, kersen, druiven… fruit met een hoog suikergehalte en dan vooral fruit die later op het jaar rijpt komt in de gevarenzone terecht. Hoornaars komen af op de suikers en doen zich te goed aan het fruit, waardoor er dus schade en productieverlies ontstaat. In het voorjaar kom je ze dan weer tegen in de boomgaard als ze schors aan het afknabbelen zijn van de fruitbomen, dit schors mengen ze met hun speeksel om hun nesten te maken.

Hoe kan ik zelf helpen?

Individuen kan je het best melden via waarnemingen.be of via de app van Inaturalist. Nesten meld je momenteel via de website van vespawatch.be. Nesten in embryonale fase worden door onze groep vrijwilligers weggehaald indien het lukt, en nesten die we zelf niet meer kunnen verwijderen zullen door een proffesioneel verdelger vernietigd worden. Meld gerust alle nesten op de facebook pagina Opsporing Aziatische Hoornaars Oostende-Bredene-De Haan-Oudenburg, dan sturen we bij indien nodig.

Wil je toch een stapje verder gaan, dan kan je ook meehelpen naar het opsporen van nesten in de omgeving doormiddel van wiekpotten te plaatsen. De zoekmethodes staan mooi uitgelegd op de website van Vespawatch (https://vespawatch.be/get-involved/#hoe-zoek-je-nesten). Toch nog vragen omtrent de Aziatische hoornaar, stuur ons dan een berichtje via het contactformulier.


Door Gianny Deschagt

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.